Krämiga linser med kantareller

Det här är en perfekt rätt till både vardag och fest. Till vardags är det gott med en knaprig knäckemacka till.

  • 4 port
bild på Emelie Detterskog

Recept av:

Emelie Detterskog

Ingredienser

1 liter vatten
4 dl gröna linser
5 dl rensade kantareller
5 dl redig vispgrädde
1 st schalottenlök
5 klasar krondill
2 syrliga isterband
Salt och peppar

Rapsolja att steka i

Gör så här

1. Koka upp vattnet och häll i linserna. Låt koka ca 15 minuter, de ska inte vara helt färdiga,
det ska fortfarande finnas tuggmotstånd i dem.

2. Skala och skär ner schalottenlöken i tunna skivor. Gör ett snitt i isterbandet och plocka ut innehållet.
Lägg i en skål och ställ åt sidan så länge.

3. Klipp av krondillen så att du endast har kronorna kvar.

4. Hetta upp ett tunt lager rapsolja i stekpanna, lägg i löken och låt löken bli mjuk men utan att få färg. Lägg i
kantarellerna och innehållet i isterbandet samt krondillen. Sänk värmen och låt detta koka ihop. När vätskan
i svampen har minskat är det dags att hälla i grädden.

5. Salta och peppra och smaka! Låt alltsammans koka ca 10 minuter på svag värme.

6. Lägg nu i linserna, vänd runt så att alla linserna krämas till, låt alltsammans koka ihop ytterligare en liten stund.

Smaka av och servera!

Hur går det till när man tillverkar isterband?

Att tillverkar iserband är ett riktigt hantverk. Hela vår produktion – slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution ligger på ett och samma ställe. Med Ellos orginalrecept från 1896 tillverkar vi klassiska isterband.       Läs om vår tillverkning

 

Läs om vår tillverkning