Ramen med syrlig rättika, långkokt fläsk och oregano

  • 4 port
bild på Emelie Detterskog

Recept av:

Emelie Detterskog

Ingredienser

1 pkt 200 g Lammhults sylta

2 l kalvbuljong

2 st schalottenlökar

3 st klyftor vitlök

1 kruka oregano

400 g långkokt fläsk, finns att köpa annars kan du göra ditt eget enkelt

2 msk hoisinsås

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

1 st stjärnanis

200 g rättika

1 pkt ramennudlar

100 g groddar

Gör så här

1. Börja med att koka upp vatten, ättika, socker och stjärnanis.

2. Medans lagen kokar upp skär du rättikan tunt, helst på en mandolin, Har du inte detta går en potatisskalare lika bra.

3. När lagen kokat upp slår du den över rättikan och låter den svalna i vätskan.

4. Lägg syltan i en kastrull och värm upp en långsamt.

5. Skär ner schalottenlök, vitlök och klipp ner oreganon i lagom stora bitar.

6. Häll kalvbuljongen i en kastrull, lägg i löken,vitlöken och oreganon. Koka upp alltsammans och låt koka minst 15 minuter.

7. När du närmar dig slutet av koktiden häller du samman den varma syltan och buljongen, tänk på att sila buljongen innan du blandar ihop dem. Låtdetta sjuda ihop.Smaka av hela tiden.

8. Koka nudlarna i buljongen.

9. Värm upp det långbakade fläsket i en kastrull på låg värme, smaksätt med hoisin. Det blir en lite kladdig och söt smak, tänk på att du eventuellt behöver salta.

10. Lägg nudlarna i botten på en djup tallrik, lägg fläsket över samt groddarna.

11. Slå på ytterligare lite buljong och lägg sedan rättika och färsk oregano på toppen.

Du kan såklart ha i ytterligare grönsaker om du vill det, men jag tycker att det är gott mått med smak redan här. Hoppas det smakar!

Hur går det till när man tillverkar isterband?

Att tillverkar iserband är ett riktigt hantverk. Hela vår produktion – slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution ligger på ett och samma ställe. Med Ellos orginalrecept från 1896 tillverkar vi klassiska isterband.       Läs om vår tillverkning

 

Läs om vår tillverkning